Manifest Via Laietana

Publicat el 10/03/2021

En aquest dia de vaga general de sanitat i de serveis assistencials a Catalunya, volíem fer aquest primer acte d’homenatge a les víctimes de la COVID19. Tant per les pacients, com per les companyes que han perdut la vida o han quedat amb importants seqüeles, que han lluitat contra aquesta pandèmia i que han vetllat per la salut de les demés. (20.800 víctimes aproximadament).

Es per això que tallem aquesta via principal de la ciutat de Barcelona, com a tribut a les vides tallades per la COVID 19.

Fa un any des de l'inici d’aquest malson.

Ha quedat ben manifest que amb la manca de previsió dels nostres gestors ens van desprotegir i que no estàvem suficientment preparades.

Vèiem molt lluny a la televisió. Com Xina, una població de milions d’habitants, patia l’inici dels efectes d’aquesta pandèmia, que semblava impossible que ens arribes a casa nostra.

Poc després, ja més aprop, a Italia. I aquí seguíem sense previsió per part dels responsables.

I va arribar! Així va ser. I de quina manera!

Quan diem que no estàvem preparades, es que no ho estàvem!!! Perquè per fer front a aquesta pandèmia ens feien falta eines… I no les vam tenir. Ens van mancar personal, informació, EPIS, llits, respiradors, PCR, etc.

Ens van empènyer a fer front a aquesta epidèmia amb un sistema sanitari afeblit. Víctima d’anys de retallades pressupostàries i de precarització de les condicions laborals de les seves treballadores.

Nosaltres ja veníem avisant que RETALLAR EN SALUT, MATA.

I perquè va funcionar tot? Doncs gràcies a la generositat de tots aquells professionals, que sense pensar-ho, van decidir posar la salut dels demés per davant de la seva pròpia. Sovint autoorganitzades, i ho vam fer en unes condicions molt dures. Impotents per fer-ho amb manca de material de protecció.

Volem agrair les xarxes de suport veïnals , que ens feien arribar epis casolans.

Hi havia dies que alguns de nosaltres no en teníem. Amb protocols canviants. Amb la por del contagi propi i a familiars.

Jornades de feina sense descans. Amb l’impacte emocional de no poder oferir assistència a tots els pacients per manca de recursos.

O com les videoconferències amb les famílies, mentres conteníem l’alè, després d’haver vist el patiment dels nostres pacients i la desesperació de les famílies.Últims adéus en soledat. Processos de dol interromputs….

Tot això només ho vam poder suportar i afrontar perquè ho vam fer juntes.

QUÍ? Doncs TOTES les professionals de la sanitat i de serveis essencials. Parlem de totes aquelles que fan possible l’assistència… infermeres, metges, TCAI, zeladors, transport sanitari, administratius, neteja, cuina, radiodiagnòstic, laboratori, teleassistència, Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) i un llarg etc, els quals no voldríem deixar-nos a ningú. Perquè per a nosaltres la sanitat la conformem TOTES, doncs sense TOTES, res funciona i és per això que hem convocat vaga a tots els sectors relacionats amb amb la sanitat i serveis assistencials.

Volem agrair molt, l’acompanyament i reconeixement de la societat, a aquells dies durs en forma d’aplaudiments a les 20h als balcons…

 

Però encara, ara hores d’ara, dura la pandèmia amb tot el patiment que això suposa.

És per això, que necessitem que aquests aplaudiments passin a ser dels balcons als carrers;

que es transformin en un moviment social que reclami mes inversió pública en salut;

que potencïi l’atenció primària;

que denunciï la col·laboració público-privada (perquè la la salut no pot ser un negoci);

que rebaixi les llistes d’esperes;

que millori la qualitat assistencial, i un llarg etc.

 

PERQUÈ LA SANITAT L’HEM DE DEFENSAR PLEGADES

Volem per finalitzar la lectura d’aquest manifest, realitzar un homenatge a totes les víctimes d’aquesta pandèmia, tant de pacients, com de companyes que han perdut la vida fent front a la COVID 19. Ho farem realitzant 1 minut de silenci en el seu record. Gràcies